Αποστολέας Θέμα: Χειμερινή Ώρα από απόψε  (Αναγνώστηκε 9912 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

• Legend
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
Απ: Χειμερινή Ώρα από απόψε
« Απάντηση #30 στις: Νοέμβριος 01, 2016, 02:02:01 πμ »

Το CITIZEN δεν γυρισε, αλλά το φορούσα το βράδυ στον ύπνο. Λες ?  :o  :'(

...τελικά γύρισε σήμερα, στις 02.00. Ουφ !

Με κάνατε να αγωνιώ !!!  ;)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.

Αποσυνδεδεμένος babis3g

• Jr. Member
  • *
  • Tικ-Τακ
    • Προφίλ
« Απάντηση #31 στις: Νοέμβριος 01, 2016, 10:45:18 πμ »

Αντε πάλι, να ξυπνάω στις 4, να διορθώνω την ώρα  :'(

Μα τι λέω ?  ::) Αφου εχω το Radio Controlled CITIZEN, που τα κάνει όλα μόνο του.  ;)

Αν έκανε και πρωϊνό καφέ  :P
Πιανει το radio control εδω Ελλαδα?
Απο Γερμανια περνουμε?
οι casio / citizen απο τον ιδιο αναμεταδοτη περνουν η / η καθε εταιρια εχει το δικο της πομπο?
ευχαριστω
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Stelios.T

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #32 στις: Νοέμβριος 01, 2016, 11:45:11 πμ »

Μα τι λέω ?  ::) Αφου εχω το Radio Controlled CITIZEN, που τα κάνει όλα μόνο του.  ;)

Απο Γερμανια περνουμε?
οι casio / citizen απο τον ιδιο αναμεταδοτη περνουν η / η καθε εταιρια εχει το δικο της πομπο?
ευχαριστω

Εμένα το Edifice μου πιάνει αλλά όχι καθημερινά. Είναι πάντα ακριβώς στα δευτερόλεπτα αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω πετύχει σε έλεγχο  πάρα πολλές φορές να έχει συγχρονίσει
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #33 στις: Νοέμβριος 01, 2016, 11:47:20 πμ »

Απο Γερμανια περνουμε?
ευχαριστω

Το δικό μου πιάνει ! Εχω και συλλέκτη σήματος, αλλά αν οι συνθήκες είναι καλές, πιάνει και χωρίς αυτόν. Απλώς, βελτιώνεται το σήμα.

Ναι, παίρνουμε από Γερμανία, από τον DCF77.

Ο πομπός είναι "κρατικός", ( DCF77 is controlled by the Physikalisch-Technische Bundesanstalt (PTB), Germany's national physics laboratory and transmits in continuous operation (24 hours). It is operated by Media Broadcast GmbH (previously a subsidiary of Deutsche Telekom AG), on behalf of the PTB.)

Από εκεί παίρνουν ΟΛΟΙ, για κεντρικό συντονισμό αεροπλάνων, τραίνων, τραπεζών, εκπομπών, κλπ.

Οι εταιριες ρολογιών, δεν έχουν πομπούς. Δέκτες έχουν.

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #34 στις: Νοέμβριος 01, 2016, 11:49:52 πμ »

Απο Γερμανια περνουμε?
ευχαριστω

Εμένα το Edifice μου πιάνει αλλά όχι καθημερινά. Είναι πάντα ακριβώς στα δευτερόλεπτα αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω πετύχει σε έλεγχο  πάρα πολλές φορές να έχει συγχρονίσει

Αν δεν έχεις χειροκίνητη εντολή, πρέπει να ξενυχτάς, επειδή συνήθως συγχρονίζουν μεταξύ 02.00 έως 04.00 το πρωϊ.

Εχει κουμπί ερώτησης ? Εμένα έχει, και πιστοποιεί αν "έπιασε" ή όχι.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος Stelios.T

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #35 στις: Νοέμβριος 01, 2016, 11:53:50 πμ »

Απο Γερμανια περνουμε?
ευχαριστω

Αν δεν έχεις χειροκίνητη εντολή, πρέπει να ξενυχτάς, επειδή συνήθως συγχρονίζουν μεταξύ 02.00 έως 04.00 το πρωϊ.

Εχει κουμπί ερώτησης ? Εμένα έχει, και πιστοποιεί αν "έπιασε" ή όχι.

Έχει εντολή που πάει στο Υ ή στο Ν ανάλογα αν ήταν πετυχημένος ο συγχρονισμός.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος babis3g

• Jr. Member
  • *
  • Tικ-Τακ
    • Προφίλ
« Απάντηση #36 στις: Νοέμβριος 01, 2016, 12:08:13 μμ »
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΩ 1-1 QUOTE ... ME ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΑΤΕ
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος WhiteLionR

• Members+
  • VIP Member
  • ΘΟΔΩΡΗΣ
    • Προφίλ
« Απάντηση #37 στις: Νοέμβριος 02, 2016, 04:22:01 πμ »
Κατόπιν εορτής βέβαια, αλλά ας το τονίσω, μήπως και προλάβω όσους δε "ρυθμίστηκαν" ακόμα:

Καλό είναι να αποφεύγουμε να γυρίζουμε τους δείκτες μας προς τα πίσω.

Ρυθμίστε, πηγαίνοντας τους δείκτες 23 ώρες μπροστά (ή +11, ανάλογα).   -Θ.

Αυτό δεν είναι ΑΠΟΛΥΤΟ. Και δεν ισχύει για όλα τα ρολόγια.
......
......

Φυσικά και δεν είναι απόλυτο. Υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις. Εξάλλου πολλοί κατασκευαστές λένε πως είναι ΟΚ να γυρίζουμε τους δείκτες και προς τις 2 κατευθύνσεις. Άλλοι πάλι (πχ. Breitling), προτείνουν να αποφεύγουμε να γυρίζουμε τους δείκτες ανάποδα κατά το χρονικό διάστημα αλλαγής της ημερομηνίας (προσοχή, δε μιλάμε για σετάρισμα της ημερομηνίας που ούτως ή άλλως "απαγορεύεται" από 22:00 - 02:00, αλλά για σετάρισμα της ώρας).

Για ποιο λόγο λοιπόν λέω "καλό είναι να αποφεύγουμε..." κλπ...; Κυρίως για 2 λόγους:

1. Ας δούμε λίγο τη θεωρία:
Ένας από τους πιο "κρίσιμους" τροχούς σε έναν συνήθη μηχανισμό είναι και το περίφημο cannon pinion, ένα μικρό γρανάζι (pinion) με κοίλο άξονα σαν... κανονάκι, που κινείται ομοαξονικά με τον 4ο τροχό, αυτόν των δευτερολέπτων. Γυρίζει σε "συχνότητα" λεπτών, κάνει δηλαδή μια πλήρη περιστροφή σε 1 ώρα. Πάνω του εφαρμόζει ο λεπτοδείκτης και εμμέσως οδηγεί και τον ωροδείκτη.
Εμμέσως επίσης συνδέεται και με το τμήμα της μηχανής με το οποίο ρυθμίζουμε την ώρα, μέσω της κορώνας (το λεγόμενο και Keyless Works). Στην ουσία δηλαδή, όταν σετάρουμε την ώρα στρέφουμε το cannon pinion.

Κάτω από το cannon pinion βλέπετε και ένα μεγαλύτερο γρανάζι, το driving (ή coupling) wheel. Είναι το γρανάζι κίνησης, το οποίο μεταφέρει την κίνηση από τους υπόλοιπους τροχούς (gear train). Έχουμε δηλαδή ένα ζευγαράκι που είναι ο "συνδετικός κρίκος" μεταξύ του χεριού μας και της μηχανής.
Αυτό που κάνει λοιπόν το ζεύγος αυτό, είναι να λειτουργεί ως "συμπλέκτης" που απομονώνει τη μηχανή, ώστε να μας επιτρέπει να σετάρουμε την ώρα. Γι' αυτό το λόγο τα cannon pinion και driving wheel δεν είναι σε εμπλοκή μεταξύ τους, αλλά συνδέονται με συναρμογή τριβής (friction fit), δηλαδή περιστρέφονται μαζί, αλλά αν συναντήσουν αντίσταση περιστρέφονται και ανεξάρτητα. Το μέγεθος αυτής της τριβής είναι απολύτως κρίσιμο για τη σωστή λειτουργία του μηχανισμού: Αν είναι πολύ "χαλαρή", δεν θα αρκεί για να περάσει η κίνηση από το driving wheel στους δείκτες: Η μηχανή θα δουλεύει και οι δείκτες θα... κάααθονται. Αν είναι πολύ "σφιχτή", όταν γυρίζουμε την κορώνα για να ρυθμίσουμε την ώρα, θα κάνουμε όλη τη (hackαρισμένη ή όχι) μηχανή να κινηθεί με το ζόρι και το pallet fork (τουλάχιστον) θα ζοριστεί, και θα ζοριστεί ΠΟΛΥ. Ακόμα χειρότερη καταστροφή θα προκαλέσουμε αν γυρίσουμε τους δείκτες πρός τα... πίσω.

Ας υποθέσουμε τώρα ότι η συναρμογή είναι σωστή, ή έστω, κάπως σφιχτή (καινούργιο ρολόι, "άστρωτο", τραχύ cannon pinion), και σετάρουμε γυρίζοντας τους δείκτες ανάποδα.
-Αν η μηχανή έχει hacking seconds, είναι ήδη μπλοκαρισμένη, οπότε η ανάποδη κίνηση των δεικτών δεν έχει περαιτέρω συνέπειες (νομίζω...).
-Αν η μηχανή δε hackάρει και λειτουργεί, η ροπή του κυρίως ελατηρίου είναι πολύ μεγαλύτερη από την τριβή αυτή, επικρατεί και ο μηχανισμός συνεχίζει να δουλεύει με ελαφρώς μειωμένη "ροπή λειτουργίας".
-Αν όμως η μηχανή δε hackάρει και τύχει και να μη λειτουργεί (δηλ. το ελατήριο έχει εξαντληθεί), τίποτα δεν εμποδίζει την τριβή αυτή να προσπαθήσει να γυρισει τη μηχανή ανάποδα! Σας φαίνεται ακραίο σενάριο; Καθόλου!
Παίρνουμε το 5αράκι μας ή το SKX που το έχουμε ξεχασμένο στο συρτάρι και πάμε να σετάρουμε την ώρα. Δε δουλεύει, δείχνει πχ. 2 ώρες μπροστά κι επειδή βιαζόμαστε (ή βαριόμαστε να σετάρουμε σωστά), ρυθμίζουμε στρέφοντας τους δείκτες ανάποδα. Μπαμ...! Η μηχανή, και ειδικά το ζευγάρι escapement wheel - pallet fork, δεν είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν στην αντίθετη κατεύθυνση και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μπλοκάρουν, να στραβώσουν ή και να σπάσουν. Μιλάμε για ευαίσθητα εξαρτήματα, που μετά βίας φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού...

Συμπέρασμα: Κατά κανόνα, δε συμβαίνει τίποτα. Αλλά με εξαιρέσεις. Επειδή όμως δεν μπορούμε πάντα να θυμόμαστε κάθε περίπτωση και κάθε μηχανή, ας έχουμε σαν γενικό κανόνα ότι καλό είναι να αποφεύγουμε να γυρίζουμε τους δείκτες ανάποδα.
(Το ξέρω ρε παιδιά, έτσι ήταν πάντα η θεωρία, δυσνόητη και βαρετή. Απολογούμαι και ελπίζω κάτι να σας μείνει...)
Την τριβή αυτή μεταξύ cannon pinion και driving wheel μπορεί να τη ορίσαμε θεωρητικά, αλλά είναι εντελώς πραγματική: Τη νιώθετε σαν ελαφριά αντίσταση στην κορώνα, όταν ρυθμίζετε την ώρα.

2. Ας δούμε και την ουσία:
Πέρα όμως από επιστημονικοφανείς θεωρίες και βαρετές αναλύσεις, υπάρχει και η ουσια. Υπάρχει ο σημαντικότερος, απόλυτος και αδιαμφισβήτητος λόγος για τον οποίο κατά το σετάρισμα της ώρας, δεν πρέπει να γυρίζουμε ποτέ τους δείκτες προς τα πίσω:
Είναι γρουσουζιά...

-Θ.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Svl

• VIP Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #38 στις: Νοέμβριος 02, 2016, 08:49:54 πμ »
Δυνατή και κατανοητή ανάλυση, εύγε!!

Υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις για το θέμα και δεν είναι λίγες οι αναφορές στο διαδίκτυο, σε μερικά ρολόγια που δεν διαθέτουν quickset date να γυρίζεται η ημερομηνία πηγαίνοντας τους δείκτες μπρος-πίσω μεταξύ 10 και 2...
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
-"Και δηλαδή εσύ εκείνα τα χρόνια τι έκανες ρε παππού;"
-"Χάζευα ρολόγια".

Αποσυνδεδεμένος babis3g

• Jr. Member
  • *
  • Tικ-Τακ
    • Προφίλ
« Απάντηση #39 στις: Νοέμβριος 02, 2016, 10:45:28 πμ »
απο οδηγους σε καποια ρολογια απο την citizen & seiko που ειδα (δεν θυμαμαι τα links) ... αλλαζουμε / βαζουμε την ωρα κανονικα (πισω η μπροστα) αλλα παντα πριν τη συγκεκριμενη ωρα τραβαμε πισω την κορωνα να γυρισει ο λεπτοδεικτης κατα 10 λεπτα πισω ... μετα φερνουμε τον λεπτοδεικτη εκει που θελουμε σπρωχνωτας (τα 10 λεπτα που βαλεμε πισω) μπροστα την κορωνα να ερθει στην σωστη ωρα

Δεν το ειχα κανει ποτε μεχρι τωρα ... αλλα στο seiko που πηρα εδω απο το forum και το δοκιμασα τωρα με την αλλαγη ωρας, βλεπω οτι παει μπροστα ακομα μερικα δευτερολεπτα με αυτο το τροπο (αυτοματο) ισως να ηταν τυχαιο
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #40 στις: Νοέμβριος 02, 2016, 18:29:39 μμ »
Δεν κατάλαβα ΤΙΠΟΤΑ. Ξαναπέστα  :D :D :D

Σωστή ανάλυση, αλλά είπαμε, ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ.  ;)

Δεν γυρίζουμε, σε γενικές γραμμές πίσω, από 22.00- 02.00.

Αλλά άμα έχει και ημέρα και ολοκληρώνει στις 05.00 ? Γυρίζουμε πίσω ? ΟΧΙ.

Και όταν βάζουμε την ώρα, πάμε μπρός 5 λεπτά, και γυρίζουμε πίσω στην ακριβή ώρα, για να ξεπεράσουμε το backlash.

Και άμα είναι φθαρμένο, και τοίχου, από 12 έως 6 , "πέφτει" μισο λεπτό μπροστά, και από 6 έως 12, "πέφτει" μισό λεπτό πίσω, λόγω τζόγου.

Χιλιάδες οι περιπτώσεις, αν μπορούμε μόνον μπροστά, καλό κάνει μεν, αλλά όπως είπαμε, ΟΧΙ απόλυτο. :)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος pugman

• Sr. Member
  • Στο μεθαύριο ! ! !
    • Προφίλ
« Απάντηση #41 στις: Οκτώβριος 26, 2019, 17:05:49 μμ »
Προσοχή στο δρόμο - Η αλλαγή της ώρας αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος

https://traction.gr/prosochi-sto-dromo-i-allagi-tis-oras-afxani-tin-pithanotita-atychimatos/
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
"buy a Rolex to impress others, the Grand Seiko to impress yourself"
"Time you enjoy wasting, was not wasted." – John Lennon

Αποσυνδεδεμένος pugman

• Sr. Member
  • Στο μεθαύριο ! ! !
    • Προφίλ
« Απάντηση #42 στις: Σεπτέμβριος 26, 2021, 16:29:14 μμ »
Αλλαγή ώρας – Τι θα συμβεί τελικά φέτος;

Το Μάρτιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας κι είχε θέσει ως καταληκτική ημερομηνία το 2021.

Ωστόσο, οι διαφωνίες στην ΕΕ, έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη να μην έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Τι θα συμβεί φέτος
Μιλώντας στην ιρλανδική ηλεκτρονική έκδοση The Journal, η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Ντέιρντρε Κλουν είπε ότι «η πρόταση δεν προχωρά προς το παρόν και έχει φρενάρει».

Η Κλουν υποστηρίζει εδώ και καιρό την κατάργηση των αλλαγών ώρας στην ΕΕ και θέλει οι χώρες να παραμένουν στη θερινή ώρα όλο το χρόνο.

«Εάν οι χώρες επέλεγαν το θερινό ωράριο, θα είχαμε πιο φωτεινά βράδια όλο το χρόνο. Αλλά τον χειμώνα, τα πρωινά θα ήταν πιο σκοτεινά από τα γνωστά σε όλους μας χειμερινά πρωινά».

Φυσικά για μία χώρα όπως η Ελλάδα, δεν είναι και τόσο ευχάριστο. Ωστόσο η ελληνική πλευρά, επιθυμεί την διαμόρφωση κοινής γραμμής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγές από το υπουργείο Μεταφορών, εκτιμούν ότι στα τέλη Οκτωβρίου θα διεξαχθεί αναλυτική συζήτηση σε επίπεδο αρμοδίων υπουργείων και θα επιδιώξουν όλες οι πλευρές μία συμφωνία.

Η κ. Κλουν υποστήριξε ακόμα ότι «το Κοινοβούλιο συμφώνησε με την πρόταση και την ψηφίσαμε, αλλά τα κράτη μέλη έπρεπε να συμφωνήσουν και υπήρχε διχασμός».

Ποιος θα αποφασίσει τελικά
Την οριστική απόφαση ωστόσο θα λάβει το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έπειτα από ψηφοφορία των κρατών – μελών της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν το 55% των χωρών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ θέλουν να καταργηθεί η αλλαγή ώρας – ακόμη και αν οι υπόλοιπες χώρες καταψηφίσουν – όλες οι χώρες πρέπει να συμμορφωθούν.

https://www.tanea.gr/2021/09/25/greece/allagi-oras-ti-tha-symvei-telika-fetos/
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions