O Λογαριθμικός Κανόνας είναι ένα μηχανικό κομπιουτεράκι.
Δεν το πέτυχα, δεν είμαι τόσο... αρχαίος, αλλά μ' αυτό μπορούσες να κάνεις πράξεις, να βρεις λογάριθμους, τριγωνομετρικά κλπ.
Είχαν τέτοια μερικοί συμφοιτητές μου...
Γιώργο, όποιο "πιλοτικό" Breitling ή Citizen και να κοιτάξεις, έχει slide ruler στη στεφάνη... -Θ.
μάλιστα κύριοι,
slide rule, ή λογαριθμικός κανόνας, αλλά το ερώτημα ήταν , "τι είναι αυτό". Και η απάντηση είναι
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ
ή επί το λαϊκότερον,
η αριθμομηχανή των .................νιάτων μου

( έχω 2-3 ακόμα )
Κάποτε οι σοβαρές πράξεις αριθμών με πολλά ψηφία, γινόντουσαν με χρήση λογαρίθμων, μία μεθόδευση αναγωγής σε ολιγόριθμα στοιχεία και τούμπαλιν.
Υπήρχαν οι πίνακες Πέτρου ΤΟΓΚΑ ( Πέτρο ΑΚΟΥΣ ? ), και όπου βρισκόμασταν, και όπου στεκόμασταν, με αυτούς κάναμε υπολογισμούς, ή με μεθόδους απλοποίησης, όπως
33Χ27 = (30+ 3)Χ (30 - 3) = 30Χ30 – 3Χ3 = 900-9 = 891 Επίσης 35 Χ 35 = 1225 ( 3Χ4 =12, 25).
19 % του 87 (0,20 Χ 87 = 17,40 - 1/20 = 17,40 Χ 1/20 =0,87 = 17,40-0,87 = 16,53)
Ο λογαριθμικός κανόνας , μας έδινε πολύ εύκολα και γρήγορα επαρκή αποτελέσματα για τις μελέτες μας. Υπήρχαν μάλιστα διάφορα είδη λογαριθμκών κανόνων με την βοήθεια των οποίων μπορούσες να εκπονήσεις ολόκληρη μελέτη.
Ο λογαριθμικός κανόνας είναι εφεύρεση γάλλου αξιωματικού του πυροβολικού και βασίζεται στην ιδιότητα των λογαρίθμων, προστιθέμενοι να δίνουν το αποτέλεσμα του γινομένου.

Αρχές του 1970 περίπου βγήκαν οι πρώτες ηλεκτρονικές υπολογιστικές μηχανές, με 4 πράξεις και 3 μπαταρίες ΑΑ, μςτά και με ημίτονα, και λογαρισθμους, το 1975, και σιγά σιγά φθάσαμε στο σήμερα.
Μα πόσο Αρχαίος είμαι ?

?