Η γνώμη μου είναι ότι η PP έχει πέσει θύμα της επιτυχίας του 5711 και φοβάται ότι θα γίνει μία εταιρία που θα χαρακτηρίζεται από ένα μόνο προϊόν και δεν θα μπορεί να πουλήσει τα υπόλοιπα (βλέπε AP με το royal oak).
Η Rolex δεν έχει καμία σχέση που τα μισά της μοντέλα είναι sold out best sellers.
Μπορεί η PP στην ωρολογοποιία να είναι καθηγητής στο marketing δεν είναι ούτε μαθητής νηπιαγωγείου, μέσα σε 5 χρόνια εμπρός στον κίνδυνο να γίνει AP καταργεί το πιο εμπορικό της μοντέλο και μετά βγαίνει ο CEO σε συνεντεύξεις να μας λέει ιστορίες για άγριους. Γελάνε και οι πέτρες.
Ακριβώς αυτά γράφει ο CEO της PP στη συνέντευξη στους NY Times και ανάλογα γράφουν και τα άρθρα στο Hodinkee.
Όπως είπα και παραπάνω, χωρίς να είναι άμεσα συγκρίσιμες η PP και η R, έχουν ανάλογα προβλήματα.
Η R παράγει 800Κ κομμάτια, η PP 60Κ.
Η PP είχε 10 χρόνια λίστα αναμονής για το 5711, η R έχει λίστες αναμονής για όλα τα Steel Sports (για τους δικούς της Ναυτίλους...).
Και στις 2 εταιρείες, έχουν φτάσει στο σημείο ατσάλινα μοντέλα να πωλούνται στη grey market σε τιμές πάνω από two tone και πολύτιμα μέταλλα.
Τώρα για το αν η PP γνωρίζει από marketing δεν το ξέρω. Αναμένω να δω τι εννοούν όταν λένε "τελευταίο γύρο του θριάμβου" για το 5711, με μέταλλο παρόμοιο με το ατσάλι κλπ, όπως επίσης ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του 5711.
Υ.Γ.: Στην περίπτωση της Patek, κατά τη γνώμη μου, ο CEO της δείχνει ενοχλημένος από το φαινόμενο και τις τιμές του 5711 στη δευτερογενή αγορά, ενώ το θέμα της κατάργησης του 5711 το θεωρεί σημαντικό για την βιωσιμότητα του Brand. Ουσιαστικά ορίζει το 5711 κομμάτι που παρελθόντος της εταιρείας και όχι το μέλλον της. Κατά αναλογία, που βρίσκεται και τι σκέφτεται η R για τη δική της κατάσταση και τι πραγματικά πράττει;