Αυτό το τελευταίο που λες το παρατήρησα κι εγώ τελευταία σε ορισμένα κινέζικα ρολόγια. Βασικά είδα σε μερικά ST5000, που είναι κλώνος της 2824 της ETA, τα οποία μάλιστα, λόγω αυτού, πωλούνταν ακριβότερα, γιατί είναι μηχανές ακριβότερες από τις NH. Ένας ρολογάς πάντως που ρώτησα, μου είπε ότι είναι καλές μηχανές αυτές οι ST, ήξερε επειδή είχε κάνει σέρβις.
Το να το γυρίσουν σε κινέζικες "επώνυμες" μηχανές, οι οποίες δηλαδή κατασκευάζονται από συγκεκριμένες εταιρείες βάσει προδιαγραφών και ελέγχονται, δεν το βρίσκω κακό. Αυτό που βρίσκω κακό είναι τα ανώνυμα αντίγραφα μηχανών.
Ωραία μηχανή θα ειναι και η ST2130 που ειναι κι αυτή κλώνος της ETA 2824 αν και σύμφωνα με το ΑΙ έχει πιο χαλαρές προδιαγραφές από την PT5000

H ST2130 χρησιμοποιείται ήδη ευρέως:

Εννοείται οτι είναι κακό τα ανώνυμα αντίγραφα μηχανών
Εννοείται όμως οτι οι μηχανές που θα κατασκευάζονται από συγκεκριμένες εταιρείες βάσει προδιαγραφών και θα ελέγχονται, μοιραία θα ανεβάζουν τις τιμές
Σε αυτό αν συνυπολογίσουμε τελωνεία, ΦΠΑ, branding (πχ San Martin αλλά και άλλες που σιγά-σιγά εδραιώνονται) κλπ, το value proposition των Κινέζικων brands αλλάζει....
Όπως ξεχάσαμε τα φθηνά Seiko 5, έτσι θα ξεχάσουμε και τα φθηνά Κινέζικα ρολόγια
Υπάρχει ακόμα στοκ από ρολόγια που φτιάχτηκαν όταν οι ΝΗ μηχανές ήταν ακόμα φθηνές, αλλά κάποια στιγμή θα τελειώσουν κι αυτά
Και όταν τελειώσουν, τα SEIKO, Citizen κλπ θα φαίνονται πολύ πιο value for money

Επειδή μου αρέσει η ΝΗ34, παρακολουθουσα κάποια μοντέλα και τους τελευταίους μήνες οι τιμές τους έχουν, χωρίς υπερβολή, σχεδόν διπλασιαστεί
Προωπικά βρίσκω τεράστιο ενδιαφέρον σε ρολόγια που ειναι "περήφανα" Κινέζικα, με δικά τους πρωτότυπα σχέδια, ST και PT μηχανές κλπ
Ειναι όμως "ακριβά", τόσο ακριβά που τελικά προτιμώ να ξοδευτώ σε SEIKO, Citizen και Orient