...και πάμε, να ξεκαθαρίσουμε, τι σημαίνει COSC.
Σε απλά Ελληνικά, σημαίνει οτι η συγκεκριμένη καλίμπρα - μηχανή - κίνηση, έχει συγκεκριμένες προδιαφραφές / ανοχές / κατασκευαστικά στοιχεία, που της επιτρέπουν
ακριβείς ρυθμίσεις, οι οποίες και παραμένουν.Η ποιότητα των υλικών και των μηχανών κατεργασίας / σχεδιασμού και συνεπακόλουθα, του ποιοτικού ελέγχου σε κάθε εξάρτημα, είναι τέτοια, που επιτρέπει
σταθερότητα λειτουργίας, σε διαφορετικές συνθήκες θέσης και θερμοκρασιών.
Δεν χάνει 10 στην θέση Α όταν κάνει ζέστη, και κερδίζει 110 στην θέση Δ όταν κάνει κρύο.
Ουτε τα γρανάζια έχουν backlash 3 δόντια σε κάθε σύζευξη.
Συμπέρασμα 1ον. Μία καλίμπρα / μηχανή / κίνηση, που είναι πιστοποιημένη κατα COSC, εγγυάται σταθερές συνθήκες λειτουργίας / αποκλίσεις, σε οιαδήποτε ( ....θεωρητικά ) συνθήκη.
Ειναι ο COSC το uber alles ?

Φυσικά και όχι. Συντεχνιακό είναι.

Και κάποιες μεγάλες ΥΩ, γραμμένο τον έχουν, και σου λένε, εμείς έχουμε αυστηρότερα κριτήρια, χώνουν μια σφραγίδα, ( ....της δικής τους ποιοτικής κλίμακας ), και σου λένε,...............πορεύσου.

Επειδή έχω βιώσει και ρολόγια ΥΩ, δεν σημαίνει ότι έιναι πάντα απολύτως ακριβή.
ΚΑΝΕΝΑ μηχανικό ρολόι δεν έχει την ακρίβεια ενός πχ ηλεκτρονικού.
Ειτε οι συνθήκες, ζέστη η κρύο, είτε η θέση στην γή, ( λόγω g ), είτε η έλλειψη της ουσιαστικης συντήρησης ( ...μηχανισμοί αντίστοιχοι των επιστημονικών οργάνων ), μπορούν να αλλοιώνουν τις αποδόσεις. Αλλά, σε συγκεκριμένα πλαίσια.
Εχουμε δει και εδώ, ρολόγια που χωρίς πιστοποίηση, κρατάγανε εξαιρετικούς χρόνους.
Να θυμηθώ το Πανέρι του
@Alexandros00 που μια βδομάδα ΔΕΝ σταμάταγε αλλά και ΔΕΝ έχανε ?
Να θυμηθώ, ( που δεν θυμάμαι ποιού ) , ένα Ω που κάποιος το μέτραγε και ήταν καρφί ?
Να πώ για το δικό μου, το 5513, που δεν έχει πιστοποίηση, αλλά είναι quartz ? ( .....στο συγκεκριμένο, μου έχουν εξηγήσει, ότι η ίδια μηχανή πήγαινε και στο 5512 που ήταν πιστοποιημενο, και ακριβώς η ίδια, και στο "σκέτο", 5513.)
Συμπέρασμα 2ονΑν ο κατασκευαστής, σέβαται τον πελάτη, και παράγει ( ....κατά γενική ομολογία ), ποιοτικά προϊόντα, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Και είναι και πάντα λιιιιγη τύχη, μην σου πέσει το κομμάτι του πρωϊνού της Δευτέρας, ή του απογεύματος της Παρασκευής

Και εκεί, σε εξασφαλίζει, η πραγματική κάλυψη μιας εγγύησης. Που δεν την δίνουν όλοι.
Αυτά.