Αποστολέας Θέμα: Βιβλίο και ρολόι  (Αναγνώστηκε 54005 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος geezerv

• Sr. Member
    • Προφίλ
Απ: Βιβλίο και ρολόι
« Απάντηση #45 στις: Νοέμβριος 27, 2019, 16:30:47 μμ »
Ευχαριστώ πολύ Σπύρο.Μοναδικό κομμάτι κυριολεκτικά!
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος actus

• Members+
  • Full Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #46 στις: Νοέμβριος 27, 2019, 17:16:13 μμ »
Πολύ ωραίο! Pocket watch από Αμερική ε; Έχει και safety pinion;
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

• Legend
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
« Απάντηση #47 στις: Νοέμβριος 27, 2019, 17:44:47 μμ »
................... στα ναυτικά χρονόμετρα (marine chronometers).Τα ρολόγια αυτά δημιουργήθηκαν μέσα από την ανάγκη για τον προσδιορισμό της γεωγραφικης θεσης των πλοίων στη θάλασσα αλλά γενικότερα σήμαναν την αρχή της δημιουργίας ρολογιών που μετρούσαν το χρόνο με ακρίβεια και δεν ήταν απλά διακοσμητικά αντικείμενα.

Βάλε και λίγο story.  :) Πες μας τις αρχές που προσδιόριζαν την γεωγραφική θέση βάσει ουρανίων σωμάτων και σε τι θα βοηθούσε ένα ρολόι ακριβείας.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #48 στις: Νοέμβριος 27, 2019, 17:48:11 μμ »

Ο μηχανισμός και το καντράν ανήκουν σε Ρολοι τσέπης κατασκευασμενο κάπου στο 1910-1920 στην Αμερική από την Illinois watch co .Η μετατροπή σε Ρολοι χειρός έγινε από φίλο ερασιτέχνη ωρολογοποιο με μεγάλη πείρα και αγάπη για τα παλαιά Ρολογια.Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό και όπως μου έχει εξηγήσει λεπτομερώς ο φίλος μου εάν κάποια εταιρεία έμπαινε σήμερα στον κόπο να δημιουργήσει ένα αντίστοιχο ποιοτικό χειροποίητο προϊόν απλά δεν θα μπορούσα να το αγοράσω ....

...και για εσένα που το έχεις, αλλά και για τον φίλο που το ανέστησε !

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος Spyoly

• Members+
  • Hero Member
  • Dum Spiro Spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #49 στις: Νοέμβριος 27, 2019, 19:16:31 μμ »
................... στα ναυτικά χρονόμετρα (marine chronometers).Τα ρολόγια αυτά δημιουργήθηκαν μέσα από την ανάγκη για τον προσδιορισμό της γεωγραφικης θεσης των πλοίων στη θάλασσα αλλά γενικότερα σήμαναν την αρχή της δημιουργίας ρολογιών που μετρούσαν το χρόνο με ακρίβεια και δεν ήταν απλά διακοσμητικά αντικείμενα.

Βάλε και λίγο story.  :) Πες μας τις αρχές που προσδιόριζαν την γεωγραφική θέση βάσει ουρανίων σωμάτων και σε τι θα βοηθούσε ένα ρολόι ακριβείας.

Ωραία! πάσα Γιώργο 😁
Το μεγάλο πρόβλημα στην ναυτιλία που προέκυψε με την  εξάπλωση του παγκόσμιου εμπορίου μετά και την ανακάλυψη και του Νέου Κόσμου από τους Ευρωπαίους ήταν κατά τον 18 ο αιώνα η ακριβής μέτρηση του γεωγραφικού μήκους.Το πλάτος μπορούσε με ακρίβεια να μετρηθεί τα βραδιαμε καθαρό ουρανό με τη χρήση του εξαντα https://el.m.wikipedia.org/wiki/Εξάντας και συνήθως τον πολικό Αστέρα στο βόρειο ημισφαίριο η άλλων αστεριών ,που είχαν σταθερές ουράνιες  πορείες,καταγεγραμμένες  από το παρατηρητήριο του Greenwich στα ετήσια αλμανακ .
Στην εύρεση του μήκους όμως τα πράγματα ήταν ποιο πολύπλοκα μιας και η χρήση της Σελήνη η άλλων αστεριών έδινε αποκλίσεις που συχνά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τα πλοία της εποχής.
Το αστεροσκοπείο έθεσε το ερώτημα στην τότε επιστημονική κοινότητα (του Νεύτωνα συμπεριβαλομενου)και θέσπισε βραβείο για τη λύση σχεδόν 20000 λίρες ,ποσό μεγάλης αξίας για την εποχή.
Αρκετοί στην επιδίωξη του βραβείου πρότειναν υπέρ φιλόδοξες αλλά ανέφικτες λύσεις,κάποιοι προσπάθησαν να τελειοποιήσουν την λύση με την αστροναυτηλια και κάποιος ονόματι Harrison ,αυτοδίδακτος και ταπεινής καταγωγής,κατάφερε να κατασκευάσει το πρώτο ναυτικό χρονόμετρο που μπορούσε μέσα στις αντίξοες συνθήκες των ωκεανών και τις κλιματικές αλλαγές των μεγάλων ταξιδιών να αποδίδει με μεγάλη ακρίβεια την ώρα.Ξερωντας λοιπόν ο ναυτιλος την ακριβή ώρα του Greenwich  και την ώρα που ο ήλιος ήταν στο ζενίθ του πάνω από αυτό (καταγεγραμμένο στο αλμανακ) και καταγράφοντας την ώρα που ο ήλιος ήταν επίσης στο ναδίρ στο σημείο που έπλεε μπορούσε πλέον να προσδιορίσει την απόσταση του από τον πρώτο μεσημβρινό του Greenwich.....
Τα ρολόγια αυτά (marine chronometers)ήταν για χρόνια το απόλυτο υπερόπλο της εποχής και  κατά κάποιο τρόπο  συνέβαλαν στην εδραίωση της Βρετανικής αυτοκρατορίας (είχαν πλοία που ήξεραν ακριβώς που βρίσκονταν για πρώτη φορά) αλλά και στην εξέλιξη του Δυτικού πολιτισμού γενικοτερα.
Για εμάς τους λάτρεις των ρολογιών ήταν μάλλον η αρχή των βασάνων μας ....
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #50 στις: Νοέμβριος 27, 2019, 19:35:12 μμ »
Εξαιρετικός.

Απλά, κατανοητά, με ροή.

Ο ευγενής κύριος που κέρδισε το βραβείο, £20,000 ( ισοτιμίας σήμερα με £3.09 εκατομμύρια ), ήταν ξυλουργός, αλλά έφτιαχνε και ρολόγια, από χόμπυ.

Και πέθανε στα 82, χωρίς να τα έχει εισπράξει, κατα κάποιες πηγές. Ισως, όχι όλα. Και τα ρολόγια που έφτιαξε, επιζούν μέχρι σήμερα.  ;)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος Spyoly

• Members+
  • Hero Member
  • Dum Spiro Spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #51 στις: Νοέμβριος 27, 2019, 19:47:49 μμ »
Εξαιρετικός. (Κάντε κλικ εδώ να εμφανιστεί η φωτογραφία.)

Απλά, κατανοητά, με ροή.

Ο ευγενής κύριος που κέρδισε το βραβείο, £20,000 ( ισοτιμίας σήμερα με £3.09 εκατομμύρια ), ήταν ξυλουργός, αλλά έφτιαχνε και ρολόγια, από χόμπυ.

Και πέθανε στα 82, χωρίς να τα έχει εισπράξει, κατα κάποιες πηγές. Ισως, όχι όλα. Και τα ρολόγια που έφτιαξε, επιζούν μέχρι σήμερα.  ;)

Σωστα, ακόμα και τα πρώτα ναυτικά του λειτουργούν,εκτός των άλλων καταπληκτικών εκκρεμών αλλά και μεγαλύτερων για κτήρια κ.α.
Μια από τις καινοτομίες του στα πρώτα ρολόγια του ήταν να χρησιμοποίησει γρανάζια και άξονες δίκης του κατασκευής από ξύλο (το ειδικό και σπάνιων ιδιώτητων lignum vitae) και να αποφύγει έτσι τα μεταλλικά τα οποία την εποχή εκείνη τα λιπαιναν με λιπαντικά ζωικής προέλευσης (η διάφορες της θερμοκρασίας άλλαζαν τη πυκνότητα και κατά συνέπεια τη λειτουργία του μηχανισμού)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος criskalts

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #52 στις: Νοέμβριος 27, 2019, 19:54:07 μμ »

Ήρεμη απόλαυση η ανάγνωση όλων των σχολίων σου.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #53 στις: Νοέμβριος 27, 2019, 19:54:20 μμ »

Σωστα, ακόμα και τα πρώτα ναυτικά του λειτουργούν,εκτός των άλλων καταπληκτικών εκκρεμών αλλά και μεγαλύτερων για κτήρια κ.α.
Μια από τις καινοτομίες του στα πρώτα ρολόγια του ήταν να χρησιμοποίησει γρανάζια και άξονες δίκης του κατασκευής από ξύλο (το ειδικό και σπάνιων ιδιώτητων lignum vitae) και να αποφύγει έτσι τα μεταλλικά τα οποία την εποχή εκείνη τα λιπαιναν με λιπαντικά ζωικής προέλευσης (η διάφορες της θερμοκρασίας άλλαζαν τη πυκνότητα και κατά συνέπεια τη λειτουργία του μηχανισμού)

....και τα "γρανάζια" των Ελληνικών ανεμόμυλων, το κεντρικό, από την "φτερωτή" στο γωνιακό του καθέτου έξονα, και τα δορυφορικά, λιπαίνονταν με χοιρινό λίπος.  :)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος sub50

• Members+
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #54 στις: Νοέμβριος 27, 2019, 21:37:45 μμ »

Ο μηχανισμός και το καντράν ανήκουν σε Ρολοι τσέπης κατασκευασμενο κάπου στο 1910-1920 στην Αμερική από την Illinois watch co .Η μετατροπή σε Ρολοι χειρός έγινε από φίλο ερασιτέχνη ωρολογοποιο με μεγάλη πείρα και αγάπη για τα παλαιά Ρολογια.Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό και όπως μου έχει εξηγήσει λεπτομερώς ο φίλος μου εάν κάποια εταιρεία έμπαινε σήμερα στον κόπο να δημιουργήσει ένα αντίστοιχο ποιοτικό χειροποίητο προϊόν απλά δεν θα μπορούσα να το αγοράσω ....

Εμένα, με συγχωρείτε, αλλά εντυπωσιάστηκα περισσότερο από αυτό.
Δεν είχα ξανακούσει τέτοια μετατροπή και το ρολόι είναι απλά υπέροχο.
Αν είχες κάποια στιγμή το χρόνο και την όρεξη να μας έκανες μια παρουσίαση.
Μου έρχονται πολλά στο μυαλό που θέλω να ρωτήσω, αλλά θα κρατηθώ για να μη χαλάσω το νήμα και τις υπόλοιπες σημαντικές πληροφορίες.
Μόνο ένα πράγμα, που μπορεί τελικά να είναι και εντελώς χαζή απορία... τα ρολόγια τσέπης δεν έχουν συνήθως την κορώνα στο 12? Εδώ έγινε κάποια μετατροπή? Και αν ναι πως έγινε αυτό με το subdial? Κάτι χάνω προφανώς. :(
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
My way...

Αποσυνδεδεμένος Ευρυάναξ

• Members+
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #55 στις: Νοέμβριος 29, 2019, 00:26:19 πμ »
Τα ρολόγια τσέπης των Αγωνιστών του '21 σε ένα ημερολόγιο

https://www.thetoc.gr/politismos/article/ta-rologia-tsepis-twn-agwnistwn-tou-21-se-ena-imerologio

Στάλθηκε από το PRA-LX1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Να ευχαριστησω τη νονα μου , Λουκρητια Βοργια .

Αποσυνδεδεμένος Spyoly

• Members+
  • Hero Member
  • Dum Spiro Spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #56 στις: Νοέμβριος 29, 2019, 10:09:59 πμ »

Εμένα, με συγχωρείτε, αλλά εντυπωσιάστηκα περισσότερο από αυτό.
Δεν είχα ξανακούσει τέτοια μετατροπή και το ρολόι είναι απλά υπέροχο.
Αν είχες κάποια στιγμή το χρόνο και την όρεξη να μας έκανες μια παρουσίαση.
Μου έρχονται πολλά στο μυαλό που θέλω να ρωτήσω, αλλά θα κρατηθώ για να μη χαλάσω το νήμα και τις υπόλοιπες σημαντικές πληροφορίες.
Μόνο ένα πράγμα, που μπορεί τελικά να είναι και εντελώς χαζή απορία... τα ρολόγια τσέπης δεν έχουν συνήθως την κορώνα στο 12? Εδώ έγινε κάποια μετατροπή? Και αν ναι πως έγινε αυτό με το subdial? Κάτι χάνω προφανώς. :(

Βασίλη δε σε ξέχασα,επικοινώνησα με τον φίλο ρολογα που το έφτιαξε και όπως κάθε καλός μάστορας μου είπε ότι είναι δίκη του πατέντα στο κούρδισμα αλλά δεν αποκαλύπτει τα υπολοιπα😎😃
Κατά τα αλλά το ρολόι είναι σε άριστη κατάσταση με καλή χρονομετρια αλλά το απολαυστικοτερο είναι ότι πρόκειται για μοναδικό κομμάτι μιας και κανένα από αυτά που φτιάχνει δεν μοιάζει με το προηγούμενο.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος sub50

• Members+
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #57 στις: Νοέμβριος 29, 2019, 10:10:52 πμ »
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
My way...

Vagelis

• Επισκέπτης
« Απάντηση #58 στις: Νοέμβριος 29, 2019, 12:19:24 μμ »
Πάρα πολύ ωραία Σπύρο! Λίγα λόγια για το ρολόι θα ήταν ευπρόσδεκτα!

Πραγματικά πανέμορφο!
Όταν μπορέσεις βάλε μας και μια πιο κοντινή το καντράν να χαζέψουμε!
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Spyoly

• Members+
  • Hero Member
  • Dum Spiro Spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #59 στις: Νοέμβριος 29, 2019, 15:50:15 μμ »
Πάρα πολύ ωραία Σπύρο! Λίγα λόγια για το ρολόι θα ήταν ευπρόσδεκτα!

Πραγματικά πανέμορφο!
Όταν μπορέσεις βάλε μας και μια πιο κοντινή το καντράν να χαζέψουμε!

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions