Ενας επιδοξος επαγγελματιας διαρρηκτης δεν θα κολλησει στην οποιαδηποτε κατ'ευφημισμο πορτα ασφαλειας για τον λογο οτι ΔΕΝ ειναι πορτα ουσιαστικης ασφαλειας απλως στοχευει στο να επιμηκυνει τον χρονο δρασης/παραβιασης της και να αποθαρρυνει την προσπαθεια ενος ερασιτεχνη..
Στην δουλεια μας δεν ρωταμε καποιον παθοντα αν ειχε "πορτα ασφαλειας" γιατι δεν λαμβανεται καν υποψη η αποτρεπτικη ικανοτητα μιας τετοιας πορτας (ακομα και ο συναγερμος), ομως τον ρωταμε αν ειχε χρηματοκιβωτιο..Εχει αποδειχθει η τρωτοτητα μια πορτας (απ την στιγμη που εχει μεντεσεδες) & ενος συναγερμου και φυσικα με εξυπνες πατεντες μπορει καποιος να κανει απορθητο το σπιτι του..
Βεβαια το χρηματοκιβωτιο δεν ειναι πανακεια κι ουτε μπορει να θεωρηθει θεσφατο ασφαλους αποκρυψης και απολυτης προστασιας..Ο συνδυασμος ομως των τριων πορτα ασφαλειας/συναγερμου/χρηματοβωτιου μπορει να καταστησει ανευ αντικειμενου μια φιλοδοξη αποπειρα αδικοπραξιας.. 
Η ασφαλιστικη σε μια ενδεχομενη κλοπη κοσμηματοπωλειου ΠΟΤΕ δεν καλυπτει εφοσον τα κλαπεντα δεν ειχαν τοποθετηθει απ τις προθηκες των βιτρινων ΜΕΣΑ στο θησαυροφυλακειο, γεγονος που συνιστα την χρηση του τελευταιου ορο απαραβλεπτο και ουσιωδη!! 
Η ασφαλιστική, δεν καλύπτει όπως λές, αλλά και όταν καλύπτει,
καλύπτει ΜΟΝΟΝ τα δηλωμένα, με κωδικό, βάρος, κλπ. που είναι εγγεγραμμένα στα βιβλία του, με τιμή αγοράς, κλπ.Ποιος μαγαζάτορας ΔΗΛΩΝΕΙ τι έχει στο μαγαζί ? Τα μισά είναι παρακαταθήκη από εργαστήρια, μη δηλωμένα, ο δε χρυσός που διακινείται, αστα ................
Τα υπόλοιπα είναι πχ δικά μου που τα άφησα μήπως και μου τα πουλήσει κάπου με τιμή πάνω από την καθαρή αξία χρυσού, και κάτι άλλα, ( ευτυχώς ΟΧΙ σε όλα τα μαγαζιά ), είναι κάτι προϊόντα "κοινωνικοποίησης", που ο μάγκας τα έχει πάρει στο 1/4 της αξίας χρυσού, αλλά επειδή είναι περίτεχνα, ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΙΩΝΕΙ. Παίζει μήπως και του βγεί. Αν τον ρωτήσεις, σου λέει είναι μιας γιαγιάς που πέθανε, και μου τα έδωσαν τα παιδιά της μήπως και κάποια κυρία ενδιαφερθεί.
Οι τίμιοι, μόλις πάς ένα κόσμημα, το ΚΟΒΟΥΝ, το ζυγίζουν, και σου δίνουν την αξία του μείον την προμήθεια.Δεν το κρατάνε ως έχει. Και σου κόβουν και απόδειξη παραλαβής, βάρους κλπ.
Το θύμα της Μυκόνου, είχε ΠΛΗΡΕΣ αρχείο με φωτό, κάθε κοσμήματος που είχε περάσει από το μαγαζί του.Πήγαινες μετά από 10 χρόνια, με το βραχιόλι, την καρφίτσα, ή ότι άλλο, και έφερνε από το υπόγειο, το σχετικό πρωτόκολλο.
Ποιός το είχε αγοράσει, κλπ.
Οι άλλοι, κρυφοκλεπταποδόχοι και λαθρέμποροι χρυσού είναι. Ζητώ συγνώμη από τον κλάδο, αλλά έχω ζήσει πολύ μαζί τους και ξέρω ΑΡΚΕΤΑ.
Οχι όλα, αλλά ΑΡΚΕΤΑ. Και θα βάλω και στο λίγο γέλιο, μια σχετική ιστορία.