. (Κάντε κλικ εδώ να εμφανιστεί η φωτογραφία.)
Στάλθηκε από το ANE-LX1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Δεν αποφεύγω, απλώς, πάω - έρχομαι, και δεν έχω κάτσει κανονικά.
Την φωτό, την είχα αναρτήσει και εγώ παλαιότερα. Πρέπει να είναι δεκαετία '70, αν κρίνω από τα οχήματα.
Αριστερα από την Rolex, ( ποιός την ήξερε τότενες ? ), ενας σκαραβαίος, ( εχω έναν στην γειτονιά ίδιο χρώμα, σε καθημερινή κίνηση ), ενα BMW 700, και ένα Taunus 12 m.
Στην πιάτσα, σαν taxi, ενα Opel Record 1700, Taunus 17m, κλασικά της εποχής. Δεξιά, στην παράκαμψη, ένα Oxford, λιμουζίνα της εποχής, σε 3-4 εκδόσεις, Morris, Austin, Wolseley.
Η παράκαμψη πλέον δεν υφίσταται σαν οδός, αλλά είναι πεζοδρόμιο.
Στην Σταδίου, μισοφαίνεται η σήμανση ΜΟΝΟΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ, και οι πρόγονοι των κιγκλιδωμάτων του Αβραμόπουλου. Επίσης, νέοι με μαλούρα, στενά παντελόνια, σήμα κατατεθέν της εποχής.
Ετσι ήταν καποτες η πλατέα.

09/02. ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1904 ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ Ο ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΒΟΥΛΗ… ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΣΑΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ…!
1954: Ο έφιππος ανδριάντας του Κολοκοτρώνη τοποθετείται στη νέα του θέση, μπροστά στην παλιά Βουλή, από εκεί που είχε αρχικά τοποθετηθεί το 1904. Ο ανδριάντας αυτός, του Αρχιστράτηγου της Επανάστασης του 1821, είναι έργο του του μεγάλου Έλληνα γλύπτη, Λάζαρου Σώχου (1862-1911), και αποτελεί αντίγραφο του ανδριάντα, που στήθηκε το 1901 στην πλατεία Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο.
Στη σημερινή του θέση μεταφέρθηκε ακριβώς σαν σήμερα, στις 9 Φεβρουαρίου 1954, στη διάρκεια έργων ανάπλασης του περιβόλου της Παλαιάς Βουλής και φέρει τη γνωστή σε όλους επιγραφή:
«ΕΦΙΠΠΟΣ ΧΩΡΕΙ ΓΕΝΝΑΙΕ ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΠΩΣ ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ»!..
Το κτίριο, που φιλοξενείται η κορωνάτη, ήταν ξενοδοχείο, στη γωνία των οδών Σταδίου και Κολοκοτρώνη, και οικοδομήθηκε, στην αρχική του μορφή, το 1907, βάσει σχεδίων Γάλλου αρχιτέκτονα, για λογαριασμό του Αλέξανδρου Αφεντούλη. Την κατασκευή ανέλαβε ο πολιτικός μηχανικός Ηλίας Αγγελόπουλος, ενώ την πρόσοψη επιμελήθηκε ο επίσης πολιτικός μηχανικός Α. Μπαλάνος.
Θεωρείται η πρώτη κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα και έχει ενδιαφέρον ότι, ενώ με το νέο υλικό ήταν εφικτή η στήριξη των εξωστών, καθώς και η στέγαση με δώμα, η ιδιοκτησία απαίτησε μαρμάρινα φουρούσια και κεραμοσκεπή, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κρατούσα νοοτροπία δεν ήταν έτοιμη να δεχθεί τις αισθητικές συνέπειες των τεχνολογικών εξελίξεων.
Το ξενοδοχείο λειτούργησε αρχικά με την επωνυμία "Γεώργιος", σύντομα όμως μετονομάστηκε σε "Ίλιον Παλλάς" (μαρτυρείται μεταξύ των ετών 1912-1926) και αργότερα σε "Σπλέντιτ" (μαρτυρείται το 1933). Κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του 20ού αιώνα,
στο ισόγειο επί της οδού Σταδίου στεγαζόταν η "Πανελλήνιος Αγορά". Μετά τον πόλεμο (1950), πραγματοποιήθηκε προσθήκη δύο ορόφων και ριζική εξωτερική και εσωτερική ανακαίνιση του υπάρχοντος μεγάρου (διατηρήθηκε μόνον ο φέρων οργανισμός), από τον αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Βουρέκα (1905-1992).

Φωτό και πληροφορίες από το διαδίκτυο.

Νικόλα, 431 λέξεις