Φίλοι μου, η τιμή δεν προκύπτει μόνο από την κατασκευή αλλά από πολλούς-πολλούς παράγοντες! Διαφήμιση και σε ποσοτικό αλλά και σε ποιοτικό επίπεδο (π.χ. επιλογή εντύπου και αριθμού κυκλοφορίας αντιτύπων), μάρκετινγκ, πελάτες (και εννοώ τα καταστήματα). Όλα αυτά και άλλα διαμορφώνουν τιμές και περιθώριο κέρδους. Λογικά λοιπόν η Rolex δαπανά περισσότερα χρήματα για την προώθηση της (ξαναλέω δεν είναι μόνο τα ποσοτικά αλλά και τα ποιοτικά στοιχεία του μάρκετινγκ).
Από αυτή τη δαπάνη λοιπόν επωφελούνται και οι αγοραστές των Rolex καθώς δηλώνουν φραστικά ή ενδυματολογικά ότι φορούν ένα... Rolex!
Από εκεί και πέρα συμφωνώ απολύτως με τον Πέτρο ότι "κατασκευαστικά" και μόνον ή τιμή των Rolex είναι αναντίστοιχη του προϊόντος, όπως όμως εξήγησα και πριν... το prestige "πουλιέται" και "αγοράζεται".
Σε ένα forum ρολογιών που έχουν αναλυθεί τόσα και τόσα, όπου αναγνωρίζουμε την αξία της σπανιότητας φθηνών ρολογιών ή ακόμη και την ιστορική αξία άλλων ακριβών ρολογιών, ή την σχεδιαστική επιτυχία ενός οικονομικού μοντέλου, πράγματα δηλαδή που πολλές φορές αποτελούν το ειλικρινές επιχείρημα μιας επιλογής, η απόκτηση ενός ρολογιού πάντα θα συνοδεύεται από ένα ακλόνητο άλλοθι στο έγκλημα της αγοράς: "ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ"
Κάποιος δίνει ευκολότερα 6000€ από κάποιον που δίνει 600€ αλλά και οι δυο τελικά "αγοράζουν"... αυτό που επιθυμούν!
Οι περισσότεροι "τσιμπάνε" στο δόλωμα της αναγνωρισιμότητας ενός ρολογιού για τον απλούστατο λόγω του ότι οι ατομικές τους συνθήκες τους επιτρέπουν να "τσιμπήσουν". Δεν το κοροϊδεύω, δεν το φθονώ, αντιθέτως το καμαρώνω και είναι ξεκάθαρο πως κι εγώ "αν" μπορούσα το ίδιο θα έκανα (απλά όπου Rolex θα έβαζα Omega). Όπως είναι ξεκάθαρο πως αν "δεν" μπορούσα και το έκανα... δε μπορεί παρά να ήμουν ηλίθιος!
Ζούμε στο 2016 και η αλήθεια είναι πως δεν χρειαζόμαστε ρολόγια χειρός, η ώρα βρίσκεται παντού, στο γραφείο, στο κινητό, στο αυτοκίνητο, στη μηχανή, στη τηλεόραση, στο σούπερ μάρκετ, στο αεροδρόμιο, στη τράπεζα κτλ. Είναι μια περιττή πολυτέλεια που κοσμεί το χέρι ενός άντρα όπως κοσμούν τα κοσμήματα τις γυναίκες. Δεν παύει να είναι κάτι όμορφο και ιδιαίτερο, κυρίως για όλους εμάς που ασχολούμαστε λίγο παραπάνω.
Το Citizen μου είναι πιο όμορφο από το καλύτερο Rolex για εμένα (και το εννοώ), και το φθηνότερο Rolex είναι καλύτερο από το ακριβότερο Seiko για κάποιον άλλον (και είμαι σίγουρος πως και αυτός θα το εννοεί).