
Ιστορικη Αναδρομη.
Ο ορος G10 χρησιμοποιηται γενικα για να περιγραψει ρολογια που εχουν δοθει σε στρατιωτικο προσωπικο, (1098 οδηγια) και αφορα και μια γενικα μεγαλη οικογενεια αναλογικων μοντελων που μοιραζεται καποιες βασικες σχεδιαστικες αρχες. Ατσαλινη κασα, Μαυρο ευδιακριτο καντραν και φωτεινοτητα συγκεκριμενων προδιαγραφων. Ο προγονος των ρολογιων που περιγραφουμε αρχισε να δινεται στις αρχες του Πρωτου Παγκοσμιου Πολεμου σε σχετικα περιορισμενο αριθμο κατι που αλλαξε κατα τον Δευτερο Παγκοσμιο Πολεμο οταν και αρχισαν να δινονται σε στρατιωτικο προσωπικο κατα συρροην.
Κατα την διαρκεια των πολεμων και μετα απο αυτους ενας μεγαλος αριθμος εταιρειων προμηθευσαν με τους προγονους των G10 τους στρατευμενους ολων των σωματων. Εταιρειες οπως οι : Buren, Ebel, Eterna, Grana, Jaeger Le Coultre, Longines, Cortebert, Enicar, FHF, Limi, Moeris, Montillier, Reconvillier, Rotary, Unitas, Kurth, Thommen, IWC, Omega, Record, Timor and Vertex. Αυτα αναφερονται απο τους συλλεκτες σαν ATPs (Army Type Pattern) Η WWWs: Wrist Watch Waterproof.
Με την παροδο του Β ΠΠ και την ιδρυση του ΝΑΤΟ οι Δυτικες Ενοπλες Δυναμεις επρεπε να ακολουθησουν ενα ειδος τυποποιησης του στρατιωτικου τους εξοπλισμου που περιλεμαβανε και τα ρολογια. Ετσι λοιπον, στην περιπτωση μας τα μηχανικα G10 (η αλλιως W10) αρχισαν να κανουν την εμφανιση τους στις αρχες της Δεκαετιας του 60 στην Βρετανια κυριως απο τις Smiths, CWC, και Hamilton. (Αναφερομαστε στα G10, οχι σε χρονογραφους ουτε σε ρολογια για πιλοτους και ναυτιλους του ναυτικου και της Αεροποριας. Εκει οι απαιτησεις που επρεπε να πληρουν τα ρολογια οσον αφορα τους χρονους που επρεπε να κρατουν και παραλληλα την κατασκευαστικη τους αρτιοτητα μεγαλωναν, μιας και χρησιμοποιουνταν σε πιο σημαντικους ρολους. Σε αυτο το κομματι εχουμε να κανουμε με ρολογια απο τις Lemania, IWC, JLC, etc)
Στις αρχες της δεκαετιας του 80 με την εισοδο του Quartz στον κοσμο της ωρολογοποιειας τα μηχανικα W10-G10 αρχισαν να αντικαθιστωνται. Ετσι λοιπον φθανουμε και στο κομματι της συγκεκριμενης παρουσιασης το CWC G10 RN.
Full specifications:
Tritium luminous hands and markers
36mm wide solid Stainless Steel case with 19mm fixed bars
Swiss Made jewelled quartz movement* (ETA)
Arabic numerals with orientation arrow at 12
Impact resistant acrylic crystal
Battery hatch for easy battery change
Built to MOD specifications
Nato Stock Number 6645-99-5415317
Τι σημαινει Built to MOD specifications?
Καθε μα καθε συγκεκριμενο κομματι εξοπλισμου υποκειται σε καποιες προδιαγραφες που καθοριζονται απο το υπουργειο Αμυνης της καθε χωρας και στην περιπτωση μας της Μ. Βρετανιας. Για το συγκεκριμενο ρολοι η συγκεκριμενη διαταγη που μας αφορα ηταν η DEF STAN 66-4 (Part 4). Η διαταγη λοιπον αναφερει πως πρεπει να παραχθει ενα ρολοι ηλεκτρονικου τυπου κουορτζ, που θα δειχνει ωρα, λεπτα και κεντρικα δευτερα. Τα υλικα, η κατασκευη και η συναρμολογηση θα πρεπει να περνουν τα στανταρ ποιοτητας του Υπουργειου. Ο μηχανισμος θα επρεπε να εχει διαμετρο 24-30mm, να μην εχει πανω απο 4 jewels και το νουμερο της καλιμπρας να αναγραφεται σε εμφανες σημειο. Επισης με το που θα τραβιεται η κορωνα θα επρεπε το ρολοι να σταματα για ευκολη ρυθμιση της ωρας.
Το καντραν θα επρεπε να ειναι φτιαγμενο απο μη μαγνητικο υλικο, χρωματος μαυρου με ασπρα ευμεγεθη νουμερα απο υλικο που θα φωσφοριζει σε ημιφως η στο πληρες σκοταδι. Η διαταγη ανεφερε που ακριβως θα επρεπε να τοποθετηθει η λεξη κουορτζ καθως και η φιρμα του κατασκευαστη και πως τα γραμματα θα επρεπε να μην ειναι μεγαλυτερα απο 1mm σε υψος. Οι δεικτες επισης να ειναι φτιαγμενοι απο μη μαγνητικο υλικο και να ειναι χρωματος τετοιου ωστε να κανουν κοντραστ με το καντραν, θα επρεπε επισης να φερουν φωσφοριζον υλικο οπως και το καντραν. Εδω να αναφερουμε πως το υλικο αυτο ηταν Τριτιο (3Η) και αυτο αναγραφεται πανω στο καντραν με ενα Τ σε εναν κυκλο.
Η κασα επρεπε να αποτελειται απο 2 κομματια, να ειναι εχει επαρκη αντιδιαβρωτικη προστασια και να μην ειναι γυαλισμενη αλλα να εχει ενα σατεν η βουρτσισμενο τελειωμα. θα επρεπε να υπαρχει μια σχισμη για ευκολη αφαιρεση της μπαταριας ακομη και χωρις ειδικα εργαλεια, και οι μπαρετες να ειναι σταθερες. Τονιζονταν πως θα επρεπε να υπαρχει παντελης ελλειψη μυτερων γωνιων και επιφανειων.. Δινονταν οι ακριβεις διαστασεις της κορωνας, και του ακρυλικου κρυσταλλου (31,50mm διαμετρο, 1,6mm παχος). Τελος τονιζονταν η επαρκης αντιμαγνητικη προστασια του ρολογιου.
Τα τεστ που θα επρεπε να περασει το ρολοι ηταν επισης δοσμενα με καθε λεπτομερεια απο το Βρετανικο υπουργειο αμυνης. Χαρακτηριστικα απαιτουνταν να τοποθετηθει βαρος 3,5 κιλων απο την κορωνα χωρις να αποκολληθει απο το ρολοι, η να μετρηθει το ρολοι για σωστη χρονομετρια σε μια ποικιλια θερμοκρασιων για 6 ημερες, μεταξυ αλλων πολλων. Τελος αναφερονταν τα ακριβη specifications και για το λουρακι που ειχε το δικο του NSN οπως και το χαρακτηριστικο χρωμα Admiralty Gray καθως και τα markings που θα επρεπε να φερει το ρολοι στο caseback ....

Το συγκεκριμενο οπως φαινεται και στις φωτογραφιες φερει τα εξης:
0552/6645-99-541-5317
12494
85
Επισης φερει και το Broadarrow η αλλιως και γνωστο ως Pheon...
Η επεξηγησις των παραπανω ειναι η εξης.
Με το 0552 προσδιοριζεται το σωμα. Στην περιπτωση μας το βασιλικο ναυτικο..
Με το 6645 προσδιοριζεται ενα οργανο μετρησης χρονου (στην περιπτωση μας ρολοι χειρος) συμφωνα με το FSC του ΝΑΤΟ.
Με το 99 προσδιοριζεται η χωρα προελευσης του συγκεκριμενου αντικειμενου. Στην περιπτωση μας το 99 ειναι η Μ. Βρετανια. Η ελλαδα πχ ειναι το 23
Με το 541 προσδιοριζεται ο κωδικος που λαμβανει το συγκεκριμενο κιτ εξοπλισμου στο λογιστικο συστημα της χωρας.
Με το 5317 προσδιοριζεται η συγκεκριμενη διαταγη που περιγραφει τα specifications του συγκεκριμενου ρολογιου. Αυτα δηλαδη που περιγραψαμε παραπανω.... Αν το ρολοι ηταν χρονογραφος θα ειχε διαφορετικο νομερο. Αν ειχε μια πολυ μικρη διαφορα, πχ κρυσταλλο ζαφειρι η αλλη κορωνα θα ειχε αλλο νουμερο....
Με το 12494 προσδιοριζεται ο αριθμος παραγωγης του ρολογιου
Με το 85 η χρονια παραγωγης.
Τελος παμε στο Broadarrow H Pheon. Το γραφειο οπλισμου ιδρυθηκε στην Αγγλια απο τον Ερρικο τον 8ο το 1544 και μετονομαστηκε σε Συμβουλιο Οπλισμου το 1597. τα καθηκοντα του ηταν να παρεχει οπλισμο και πυρομαχικα στο βασιλικο Ναυτικο. Το συγκεκριμενο συμβολο χρησιμοποιυνταν στην αρχη για να περιγραψει αντικειμενα που αγοραζονταν με χρηματα του μοναρχη, και μετεπειτα κυβερνητικη περιουσια. Το συμβολο αυτο απεικονιζονταν στο coat of arms της οικογενειας Sydney και υιοθετηθηκε απο τον Ηenry Sydney που διετελεσε Διευθυντης του Συμβουλιου Οπλισμου της Μ. Βρετανιας απο το 1693 εως το 1702. Απο τοτε ειναι ενα συμβολο που εμφανιζεται ανα τους αιωνες σε οτιδηποτε ανηκει στο Βρετανικο Στεμμα.

φωτογραφιες:





Τριτιο

Μια καλιτεχνιζουσα (τρομαρα μου!!!)

Για να δουμε και το μεγεθος σε σχεση με το Tengler 40mm

Πιστευω πως το ρολοι ειναι πολυ ανετο στο χερι. Ειναι μικρο με τα σημερινα στανταρ (οχι με τα δικα μου), εχει χαρακτηρα, εχει μια πολυ καλη και ποιοτικη κατασκευη, μπομπε ακρυλικο κρυσταλλο. Ειναι ενα κομματι που δεν θα στοιχισει πολλα σε οποιον το αγορασει μιας και εχει παραχθει σε μεγαλους αριθμους. Ομως ειναι ιδανικο για οποιον θελει ενα ιδιαιτερο, vintage και issued κομματι στην συλλογη του....
Ελπιζω να μην σας κουρασε και να σας αρεσε η παρουσιαση.....
Ηλιας...