Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Θέματα - vlzetko

Σελίδες: [1]
1
Hobbies / Περί συλλογών (ρολογιών και λοιπών παπαρδελιών..)
« στις: Σεπτέμβριος 10, 2019, 12:43:28 μμ »
Disclaimer: Αυτό το νήμα δεν έχει κανένα σκοπό να προσβάλλει τα μέλη του φόρουμ, ούτε ο υποφαινόμενος έχει καμία διάθεση υποδείξεων. Πρόκειται απλά για μια δική μου προσπάθεια να κατανοήσω πως σκέφτονται άτομα με κοινά με τα δικά μου ενδιαφέροντα.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, με οτιδήποτε έχω καταπιαστεί, έχω "καεί". Αυτό μεταφράζεται σε:

- άπειρες ώρες αναζήτησης πληροφοριών
- άπειρες ώρες αναζήτησης για αγοραπωλησίες
- άπειρες αγορές και στοιβαγμένα αντικείμενα, από αυτά που κάθε φορά αποφάσιζα πως αποτελούν "πάθος" μου

Πρόχειρα παραδείγματα:

- Ηλεκτρικές κιθάρες, πετάλια/εφφέ, ενισχυτές: Παρότι ποτέ δεν ήμουν καλός κιθαρίστας, είχε υπάρξει στιγμή που βρέθηκα με 5 κιθάρες και ένα σκασμό πετάλια και πολυεφφέ
- Ηλεκτρονικό τσιγάρο: H προσπάθειά μου να κόψω το τσιγάρο έγινε σχεδόν χόμπυ (είναι κάτι που προσπαθώ να ξεχάσω..). Αυτή η ιστορία κράτησε χρόνια. Δε θέλω να σκέφτομαι τι λεφτά φαγώθηκαν σε ακόμη έναν επισκευάσιμο ατμοποιητή από το τάδε ατσάλι, άλλο ένα μηχανικό mod, άλλο ένα ηλεκτρονικό mod κλπ
- Καπνοσύριγγες (οι γνωστές και ως πίπες): Σε επόμενη φάση της ζωής μου που αποφάσισα ότι είμαι πολύ "μερακλής" για να ασχολούμαι με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ξεκίνησα να μαζεύω και να καπνίζω πίπες. Μέσα σε 3 μήνες βρέθηκα με 15 (οκ αρκετές από αυτές μου χαρίστηκαν από οικογενειακό φίλο), με ένα σκασμό καπνούς (θέλει προσπάθεια να βρεις σοβαρούς καπνούς να σημειωθεί) κλπ (2-3 χρόνια μετά ακόμη δεν μπορώ να ξεφορτωθώ τις "επενδύσεις" του χύμπυ αυτού..)

Η λίστα αυτή δεν έχει τελειωμό.

Ενάμιση χρόνο πριν, έπαθα αυτό που λέμε σε απλά ελληνικά "έγκιωσα". Αισθάνθηκα την ανάγκη να ξεφορτωθώ τη "σαβούρα" μου, να ζήσω με λιγότερα αντικείμενα και κυρίως να ζήσω μια πιο απλή ζωή. Είχα ήδη κόψει το τσιγάρο και είχα νιώσει μια απίστευη ελευθερία που δεν εξαρτώμουν από 100 παπαρδέλια που θα πρέπει να κουβαλάω μαζί μου (ειδικά την περίοδο του ηλ. τσιγάρου).

Ερχόμαστε στο σήμερα λοιπόν.

Πλέον όντως ζω μια πιο απλή ζωή. Αυτό τον ενάμιση χρόνο ψώνισα μόνο απαραίτητα αντικείμενα, μέσα από μια διαδικασία που έπρεπε να απαντήσω στον εαυτό μου "γιατί το χρειάζομαι αυτό;". Όλα αυτά μέχρι που επέστρεψε η τρέλα με τα ρολόγια...


Η ιστορία μου με τα ρολόγια δεν είναι μακροχρόνια. Μετράει περίπου μια 3ετία, όταν έχοντας 1 καλό ρολόι ξεκίνησα να μαζεύω CASIO. Κάπου εκεί ήρθε και ενα SXK007 και σταμάτησα να ασχολούμαι. Όταν πήρα την απόφαση να διώξω συλλογές και περιττά αντικείμενα, τα ρολόγια δεν τα πείραξα. Θες γιατί δεν είχα δώσει πολλά λεφτά, θες γιατί όντως φορούσα μερικά από αυτά, τα άφησα στην ησυχία τους.

Μέχρι που την αρχή αυτού του καλοκαιριού αποφάσισα να πάρω έναν μπρασελέ για το SKX007...και ένα F91-W που δεν είχα....και ένα DW-5600...και ένα MDV-106....και μια homage χελώνα με διάφορα έξτρα parts...και ένα GW-M5610....και.....

Σημείωση: Κάπου εδώ θα πρέπει να σημειωθεί οτι σε αυτό το ποστ δεν ασχολούμαι με το κόστος. Δεν κοιτάζω δλδ αυτή την ιστορία από τη σκοπιά του πόσα χρήματα έχουν ξοδευτεί, αλλά πόσα αντικείμενα, χρήσιμα ή άχρηστα έχουν συλλεχθεί..


Για να μην τα πολυλογώ, πλέον έχω αλλάξει πολύ σαν άνθρωπος. Με "τσακώνω" ακαριαία όταν μπαίνω σε αυτό το άγριο καταναλωτικό mode. Άλλοτε με αφήνω να αγοράσω τις βλακείες μου και άλλοτε όχι, αλλά κυρίως ότι και να πράξω δεν έχω πλέον την ψευδαίσθηση ότι ακόμα ένα ρολόι (ή οτιδήποτε άλλο) θα μου φέρει χαρά. Ξέρω ότι αυτή διαδικασία είναι ένας αέναος κύκλος που δε σταματά ποτέ.. Ξέρω καλά ότι μόλις αγοραστεί το Α, το μυαλό επικεντρώνεται ΑΚΑΡΙΑΙΑ στο Β.

Στη φάση αυτή, έχω μετανιώσει πολύ που βρέθηκα με τόσα ρολόγια. Ξεκίνησα να χαρίζω μερικά εξ' αυτών σε δικούς μου ανθρώπους, άλλα πούλησα και κάποια άλλα θα τα πουλήσω στο άμεσο μέλλον. Αδυνατώ να κοιτώ τα 6-7 ρολόγια μου και να νιώθω άσχημα επειδή δεν ξέρω ποιο να πρωτοφορέσω. Ακούγεται αστείο, αλλά με πιάνει "τρέλλα"' όταν μου συμβαίνει αυτό.

Αντιλαμβάνομαι ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν είναι η καλύτερη ιδέα να μιλάς για σχοινιά, αλλά θα ήθελα να διαβάσω με ενδιαφέρον τις γνώμες σας πάνω στο θέμα, μιας και πολλοί από εσάς έχετε συλλογές.

Μάλιστα υποπτεύομαι ότι για να έχετε συλλογές ρολογιών....θα έχετε ανάλογες και άλλων αντικειμένων.

 

2
Με τα ρολόγια η επαφή μου είναι επιφανειακή, όχι όμως και με το diy/modding.

Αν και ντιούη δε με λες, καθώς συνήθως μαζεύω τα υλικά και τα δίνω σε τεχνικούς (για hifi, κιθάρες κλπ), το μικρόβιο είναι αδύνατον να φύγει με οτιδήποτε και να ασχοληθώ. Έτσι είπα να κάνω την αρχή και εδω.

Στόχος μου είναι η δημιουργία μιας χελώνας η οποία δε θα αντιγράφει κάποιο συγκεριμένο μοντέλο, δε θα προσπαθήσει να περάσει "προς τα έξω" για SEIKO και ως μοναδικό σκοπό κατασκευής (η μάλλον συναρμολόγησής της) έχει το να φορθεί μέχρι τελικής πτώσης.

Στόχος μου επίσης ΔΕΝ είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, μιας και από εμπειρία τέτοιου τύπου projects συνήθως κοστίζουν αρκετά παραπάνω απ' ότι αρχικά έχει υπολογισθεί...- Ρολόι

Ως βάση για το πρότζεκτ αυτό έχω αποφασίσει το homage της heimdallr:

https://www.heimdallr.watch/dive-watches/65-419-turtle-homage-green-lume.html#/11-dial_color-black/33-bezel_insert-black/48-strap-rubber_dive_strapΥπάρχουν διάφορες εναλλακτικές, αλλά όσο περισσότερο διαβάζω, τόσο καταλήγω ότι η heimdallr προσφέρει ένα αξιοπρεπές προιόν, τηρουμένων πάντα των αναλογιών.- Δείκτες/καντράν

Όπως θα έχετε ήδη αντιληφθεί, η εμπειρία μου είναι μηδενική, αλλά διαβάζοντας νήματα σε ξένα φόρουμς, γρήγορα κατάλαβα ότι για τέτοιες δουλειές η κοινότητες εμπιστεύονται τον yobokies:

https://s161.photobucket.com/user/yobokies/library?page=1

Κοιτώντας το photobucket του για ώρα, το μάτι μου κόλλησε εδώ (custom 62MAS dial + 6105 hands):Χωρίς δεύτερη σκέψη, έβαλα παραγγελία όλο το σετ. Πιθανώς να μη χρειαζόταν να πάρω και τους δείκτες, καθώς το homage της heimdallr φαίνεται να φοράει σχεδόν ίδιους, αλλά προτίμησα μέσα στην ασχετοσύνη μου να πάρω καλού κακού ολόκληρο το set.

Τώρα που τα ξανακοιτάω, μπορεί και να επρεπε να είχα παραγγείλει αυτό, το οποίο είναι ήδη bookmarked για μελλοντικό project:

https://photobucket.com/gallery/user/yobokies/media/bWVkaWFJZDoxNDE4MzEwNTU=/?ref=

Να σημειωθεί πως στα μεγάλα συν για μένα των περισσότερων dials του yobokies, είναι πως δεν έχουν το logo της SEIKO, κάτι που ήταν προαπαιτούμενο για το πρότζεκτ αυτό.


- Λουρί

Εδώ δεν το σκέφτηκα καθόλου και πήρα αυτό το waffle στην έκδοση των 20mm:

https://www.cheapestnatostraps.com/products/rubber-waffle-strap-black


- Συναρμολόγηση/modding


Όπως είπα και παραπάνω, όλα τα υλικά θα δοθούν σε τεχνικό ο οποίος:

α. θα ελέγξει γενικά το homage της heimdallr
b. θα ελέγξει ειδικά την NH35A και θα προβεί σε ρύθμισή της αν χρειαστεί
c. θα αντικαταστήσει καντράν/δείκτες/λουρί
d. θα στεγανοποιήσει το ρολόι- Τι επιπλέον θα ήθελα

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγμή, θα ήταν ένα διαφορετικό καπάκι. Αυτό που φοράει το homage είναι το παρακάτω:


Ιδανικά θα ήθελα είτε να μην έχει τίποτε επάνω του, είτε να έχει κάποια δική μου custom χάραξη. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το ψάξω.

Αυτά προς το παρόν. Τα υπόλοιπα εν καιρώ!

3
Μετά από search που έκανα στο forum, δεν μπόρεσα να "αλιεύσω" κάποια πληροφορία επ' αυτού οπότε αποφάσισα να ανοίξω το παρόν νήμα.

Η πρώτη φορά που διάβασα για το πρόβλημα ευθυγράμμισης των Seiko ήταν λίγο πριν παραγγείλω το SKX μου. Τότε δεν ασχολήθηκα πολύ. Απλώς έβαλα μια παραγγελία online και ήλπιζα να λάβω ένα σωστό. Παρότι τελικά αυτό που παρέλαβα δεν είναι 100% ευθγραμμισμένο, δε με ενόχλησε ποτέ και έτσι έκτοτε συμβιώνουμε ευτυχισμενοι.

Πρόσφατα όμως, ξεκίνησα μια έρευνα αγοράς για τη χελώνα SRP777. Οι αναφορές που είδα online για κακό alignment του chapter ring με το καντράν είναι πολλές, για την ακρίβεια περισσότερες απ αυτές για το SKX. Αποφάσισα να δοκιμάσω το ρολοί σε ένα ρολογάδικο εντός Αθηνών και παρότι το βρήκα εξαιρετικό, το φαινόμενο της μη ευθυγράμμισης ήταν πάρα πολύ έντονο. Δεν είμαι ψυχαναγκαστικός, αλλά με τόσο έντονο το "πρόβλημα" αυτό αδυνατώ να συμβιώσω.

Ψάχνοντας online διαπίστωσα 2 περιπτώσεις:

- κακό alignment μόνο σε ένα σημείο, πχ μόνο στο 6. Αυτό σημαίνει λογικά ότι πρόκειται για πρόβλημα εκτύπωσης είτε του δαχτυλιδιού είτε του καντράν
- κακό alignment εν γένει. Αυτό σημαίνει ότι το δαχτυλίδι απλά έχει "πάρει" μια σχετική κλίση και υπάρχει δυνατότητα επισκευής του

Συνεχίζοντας το ψάξιμο, βρήκα το βίντεο του Mark από το Long Island Watch:

https://www.youtube.com/watch?v=kPXY1716CJo

Ομολογώ οτι βλέποντας πως το "έφτιαξε" με έπιασε η καρδιά μου, ειδικά όταν η κόλλα ξεκίνησε να απλώνεται στο καντράν.

Κλείνοντας το ποστ αυτό ήθελα να ρωτήσω τις δικές σας εμπειρίες αναφορικά κυρίως με το SRP777 και αν έχετε βρει κάποιο fix που να μην επεμβαίνει τόσο άσχημα στο ρολόι όπως το fix του Mark.

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

4
Όπως είναι φανερό και από το άλλο νήμα που άνοιξα πριν λίγες ημέρες, αυτή την περίοδο ασχολούμαι με τη συντήρηση των λιγοστών μου ρολογιών. Έτσι ήταν αναπόφεφκτο να προσπαθήσω για ακόμη μια φορά να ολοκληρώσω την επισκευή ενός ρολογιού με έντονη συναισθηματική αξία για εμένα, του TAG Heuer Professional 200m (Quartz):Μια μικρή αναδρομή:

- 1996

Αγαπημένος θείος μου κάνει δώρο το εν λόγω ρολόι. Εϊναι του γιού του, ο οποίος, μετά από χρόνια κατοχής του TAG, αναβαθμίζει το δικό του και έτσι παραλαμβάνω εγώ..

Όντας μαθητής δημοτικού, αποφασίζω ότι δεν έχει νόημα να φοράω ένα τέτοιο ρολόι και έτσι το δίνω στον πατέρα μου ο οποίος το κάνει βασικό του ρολόι μέχρι περίπου το 2005. Στα χρόνια αυτά "παίρνει" νερά μια φορά, επισκευάζεται και μεταξύ άλλων γίνεται η πρώτη αλλαγή καντράν. Ο τεχνικός μας ενημερώνει ότι το ρολόι πλέον είναι αδύνατον να στεγανοποιηθεί.

- 2017

Παρότι ποτέ μου δεν έχω ασχοληθεί με ρολόγια και όλα αυτά τα χρόνια φοράω από τίποτε έως SWATCH κλπ, ξεκινάω με άκυρη αφορμή και μαζέυω φτηνά "ιστορικά" Casio. Την ίδια χρονιά αγοράζω το πρώτο μου (και μοναδικό) μηχανικό και στο σημείο αυτό αποφασίζω, μια που ξεκίνησα να ασχολούμαι γενικά, να ασχοληθώ για ακόμη μια φορά και με το TAG.

Το πηγαίνω σε γνωστό τεχνικό, δίνω ένα νορμάλ (αλλά όχι ευκαταφρόνητο) ποσό και το παραλαμβάνω έχοντας κάνει service μεν, αλλά χωρίς να είναι στεγανό. Μου προτείνουν να αλλάξω κάσα, βάζοντας μια παρεμφερή άλλά όχι την ίδια και μάλιστα με μεγάλο κόστος και αρνούμαι. Δεδομένου ότι δεν φοράω μη αδιάβροχα ρολόγια, το TAG μπαίνει για ακόμη μια φορά στα αζήτητα του συρταριού.

- 2019

Έχοντας βάλει τον αθλητισμό πολύ έντονα στη ζωή μου, έχω βρεθεί για πρακτικούς λόγους με ένα Garmin 235. Που και που φοράω το SKX μου και κανένα CASIO για την αλλαγή. Αποφασίζω να αγοράσω ένα μπρασελέ για το SKX καθώς το λουράκι του δε με βολεύει καθόλου και το ενδιαφέρον μου αναζωπυρώνεται. Αποφασίζω να βρω τεχνικό να μου καλιμπράρει το 007. Η αποστολή ολοκληρώνεται με επιτυχία και κάπου εκεί αποφασίζω να βγάλω για ακόμα μια φορά το TAG από το συρτάρι και να δω τι έχει να μου πει γι αυτό ο νέος μου τεχνικός.

- Σήμερα

Ο τεχνικός με έχει ήδη ενημερώσει ότι το ρολόι θα στεγανοποιηθεί χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα, ο σημαδεμένος κρύσταλλος θα αλλαχθεί (αυτό το είχα ζητήσει από πριν αλλά τελικά είναι και προαπαιτούμενο για την στεγανοποίηση) και όλο το ρολόι θα λουστραριστεί για να έρθει το ρολόι σε μια καλύτερη εμφανισιακά κατάσταση.

Ακόμη δεν έχω παραλάβει. Όταν το έχω στα χέρια μου θα συνεχίσω με επόμενο post.

Αυτά προς το παρόν και ελπίζω να μη σας κούρασα!

Υ.Γ. Αντιλαμβάνομαι ότι βρίσκομαι σε φόρουμ συλλεκτών και πως στους κύκλους αυτούς τα quartz συνήθως θεωρούνται ως "παρακατιανά", αλλά εκτός του ότι δε συμμερίζομαι καθόλου την άποψη αυτή, επιπρόσθετα ανέφερα και όλα τα παραπάνω για να αναδείξω ότι πολλές φορές η αξία ενός αντικειμένου είναι η ιστορία του και οι άνθρωποι που "συνδέονται" με αυτό.

5
Καλή σας ημέρα και καλώς σα βρίσκω στο forum.

Είμαι κάτοχος ενός SKX007 εδώ και περίπου 3 χρόνια. Παρότι γνωρίζω τη γενικότερη αντίληψη ότι σε τέτοιο μηχανισμό και κατηγορία ρολογιού δεν έχει μεγάλο νόημα τo service, εντούτοις μιας και είναι το αγαπημένο μου ρολόι, επιθυμώ την καλύτερη δυνατή συντήρησή του.

Για το λόγο αυτό είμαι σε αναζήτηση κάποιου αξιόπιστου τεχνικού ο οποίος θα αναλάβει ένα βασικό έλεγχο/service (και έλεγχο στεγανότητας) με κόστος που να έχει νόημα συγκρινόμενο με το κόστος αγοράς του εν λόγω SEIKO.

Επιπρόσθετα βρίσκομαι σε σκέψεις για πιθανές αναβαθμίσεις, κυρίως στο μηχανισμό (διαβάζω συχνά για αναβάθμιση σε NH36 κλπ) και θα με ενδιέφερε αν ο τεχνικός που θα μου προτείνετε μπορεί να αναλάβει κάτι τέτοιο.

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Σελίδες: [1]