Απάντηση

Προσοχή: αυτό το θέμα δεν έχει λάβει απαντήσεις για τουλάχιστον 120 ημέρες.
Αν δεν είστε σίγουροι ότι θέλετε να απαντήσετε, παρακαλούμε σκεφτείτε την περίπτωση να ξεκινήσετε ένα νέο θέμα.
Όνομα:
E-mail:
Τίτλος:
Εικονίδιο:

Περισσότερα Smileys [Άνοιγμα]
Τα επιπλέον Smileys, εμφανίζονται μέσα σε [img]..[/img].
Επαλήθευση:

Συντομεύσεις: Alt+s για αποστολή, Alt+p για προεπισκόπηση


Περίληψη θέματος

Στάλθηκε από: grecellin
« στις: Ιούνιος 11, 2011, 15:10:35 μμ »


Robert  (Bob) Maloubier



Στάλθηκε από: nicolasg
« στις: Ιούνιος 11, 2011, 00:01:45 πμ »

Πριν το Submariner και το Sea Dweller της Rolex και προτού η Οmega κυκλοφορήσει το Seamaster, υπήρχε το Fifty Fathoms της Blancpain, ένα ρολόι που έχει να διηγηθεί μια ενδιαφέρουσα ιστορία που ξεκινά το 1952 με την επίσκεψη δύο αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας, επικεφαλής της ειδικής ομάδας υποβρύχιων καταδρομών του γαλλικού στρατού, στην ελβετική ωρολογοποιία με την επωνυμία «Blancpain Rayville».

Δεδομένου ότι ως τότε δεν είχε κατασκευαστεί ακόμα κανένα ρολόι χειρός το οποίο να διέθετε τις δυνατότητες και τις αντοχές που θα απαιτούσε η χρήση του σε υποβρύχιες αποστολές, οι εν λόγω αξιωματικοί έδωσαν συγκεκριμένες και σαφείς οδηγίες για το ρολόι που είχαν οραματιστεί και στο οποίο ανέλαβαν να δώσουν σάρκα κι οστά οι δεξιοτέχνες σχεδιαστές και ωρολογοποιοί της Blancpain. Έτσι γεννήθηκε το ρολόι Fifty Fathoms που πήρε το όνομά του από το μεγαλύτερο βάθος στο οποίο μπορούσε εκείνη την εποχή να καταδυθεί ένας αυτοδύτης, δηλαδή, «πενήντα οργιές» (ή 91 μέτρα).

Η συνεργασία των Ελβετών με τους Γάλλους διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο όταν, το 1953, η Blancpain υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την τότε ισχυρή και φημισμένη γαλλική ωρολογοποιία LIP, χρησιμοποιώντας την ως όχημα για να εισχωρήσει στην κλειστή γαλλική αγορά και να πλασάρει έτσι σε πιο ευρεία κλίμακα τα ρολόγια της. Σαν αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας, τα Fifty Fathoms κυκλοφόρησαν το 1954 στη γαλλική αγορά κι έφεραν πάνω στην πλάκα τους το όνομα και των δύο εταιρειών.Tο μοντέλο αυτό είναι σήμερα δυσεύρετο και έχει αποκτήσει εξαιρετικά υψηλή συλλεκτική αξία.

Εξάλλου, το 1956, η δημοτικότητά των Fifty Fathoms εκτοξεύτηκε σε μεγαλύτερα ύψη όταν ένα πολυάριθμο κινηματογραφικό κοινό τα είδε φορεμένα από τον διάσημο εξερευνητή του βυθού Ζακ Υβ Κουστό και τους άντρες της ομάδας του, στην πολυβραβευμένη ταινία «Ο κόσμος της σιωπής».

Ως τη δεκαετία του '80, η Blancpain έβγαλε κατά καιρούς κι άλλα μοντέλα του Fifty Fathoms, γύρω στα 20 συνολικά, σε λίγες μόνο εκατοντάδες ή -το πολύ- λίγες χιλιάδες αντίτυπα, το καθένα. Εξαιτίας της φήμης που απέκτησαν για την ποιότητα και την αξιοπιστία τους, πολλά από αυτά χρησιμοποιήθηκαν από σώματα των ενόπλων δυνάμεων διαφόρων χωρών. Ανάμεσα σε αυτές τις περιπτώσεις, ξεχωρίζει εκείνη του αμερικάνικου ναυτικού που, στη δεκαετία του 1960, έκανε ειδική παραγγελία και διαμόρφωσε σε συνεργασία με την Blancpain ένα μοντέλο Fifty Fathoms με συγκεκριμένες προδιαγραφές, το οποίο κυκλοφόρησε σε 1000 μόνο κομμάτια κι έφερε στην πλάκα το διακριτικό «Tornek-Rayville US» ή «US Navy». Όπως ισχύει και για όλα σχεδόν τα Fifty Fathoms που φτιάχτηκαν ως το 1980, λόγω της χρήσης τους κυρίως από στρατιωτικούς ή από επαγγελματίες κάτω από δύσκολες συνθήκες, λίγα μόνο από αυτά έχουν παραμείνει σε καλή κατάσταση και γι' αυτό αποτελούν άπιαστο όνειρο για πολλούς φανατικούς συλλέκτες.

Το σχέδιο του -πρωτοποριακό όταν ξεκίνησε- έχει ως σήμερα παραμείνει σε γενικές γραμμές αναλλοίωτο και αποτελεί, ολοφάνερα, τον προπομπό και μαζί το πρότυπο πάνω στο οποίο βασίστηκαν όλα τα επόμενα σπορ ρολόγια της κατηγορίας του: έχει αδρή και σοβαρή γραμμή, είναι ένα «εργαλείο» αποτελεσματικό, ανθεκτικό και «σκληροτράχηλο», όπως κι ο άντρας στον οποίο απευθύνεται. Αν, επιπλέον, προτιμάτε το ρολόι σας να έχει «παρελθόν», τότε έχετε έναν παραπάνω λόγο να έχετε το Fifty Fathoms σοβαρά υπόψη την επόμενη φορά που θα θελήσετε να προσθέσετε ένα σπορ ρολόι στη συλλογή σας.

http://www.monopoli.gr/feed/item/91-blancpain-fifty-fathoms-vintage-%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B1
Στάλθηκε από: grecellin
« στις: Ιούνιος 10, 2011, 16:54:41 μμ »

The blancpain fifty fathoms was first conceived in 1952. Robert Maloubier and Claude Riffaud were charged with the task of establishing an elite force of combat divers for the French military.

They found that there was no watch in existence that could withstand the extreme exposure of sub-surface combat missions. The two men contacted Blancpain with their specific requirements.

Combining the real world knowledge of these two gentlemen and the masterful craftsmanship and design expertise of Blancpain’s watchmakers and engineers the fifty fathoms was born.

This watch would forever set the high water mark for all diver’s watches to follow. The Blancpain fifty fathom takes it’s name from the guarantee of water resistance to 50 fathoms of depth or 91.5 meters. Updated to 300 meters or 1000 ft.

The blancpain fifty fathoms soon became synonymous with reliability and ruggedness. Special forces and deep sea researches from around the globe adopted this watch as their own. The watch gained world wide recognition from it’s appearance in the Jacques Cousteau’s documentary “The Silent World”.
Στάλθηκε από: grecellin
« στις: Ιούνιος 10, 2011, 16:49:08 μμ »

συγχωρήστε την αγνοια μου ομως δεν μπορω να καταλαβω γιατι ποια εχουν παθει ολοι κολλημα με το fifty? τι το ιδιαιτερο εχει? ουτε τρομερη υδατοστεγανοτητα, σχεδιαση μετρια τι το κανει τοσο ξεχωριστο?

η ερωτηση μου αφορα και το black pain :)

Ανοίγω εδώ θέμα γιατί απαντήσεις στο θέμα seiko θα μας έβγαζαν off topic. Έτσι και αλλιώς το Blancpain Fifty Fathoms δικαιούται πολλές δημοσιεύσεις.

Το 1952  δύο αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας, επικεφαλής της ειδικής ομάδας υποβρύχιων καταδρομών του γαλλικού στρατού, επισκέφθηκαν την ελβετική ωρολογοποιία Blancpain Rayville.

Τότε  δεν είχε κατασκευαστεί ακόμα κανένα ρολόι χειρός το οποίο να διέθετε τις δυνατότητες και τις αντοχές που θα απαιτούσε η χρήση του σε υποβρύχιες αποστολές. (To Rolex Oyster Perpetual Submariner παρουσιάστηκε το 1954).

Oι αξιωματικοί έδωσαν συγκεκριμένες και σαφείς οδηγίες για το ρολόι που ήθελαν από την Blancpain. Το όνομα του (Fifty Fathoms) το πήρε  από το μεγαλύτερο βάθος στο οποίο μπορούσε εκείνη την εποχή να καταδυθεί ένας αυτοδύτης, δηλαδή, «πενήντα οργιές» (ή 91 μέτρα).