Μία εταιρία / οργανισμός, ειδικά κατασκευαστικός, απαιτεί πρώτες ύλες / μηχανήματα επεξεργασίας / προσωπικό / διαδικασίες.
Ταυτόχρονα, καθορίζεται από την ικανότητα παραγωγής, δηλαδή, πόσα απο τα αντικείμενα / προϊόντα που παράγει, παράγονται ανα μονάδα του χρόνου.
Αυτό, είναι βασικό για την ομαλή εξέλιξη της παραγωγικής διαδικασίας, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, αναμονές, φθορές, απώλειες, στοκαρίσματα.
Κάποιος καθορίζει την ροή / απαραίτητες διαδικασίες / επεξεργασίες / μονάδες , η παραγωγικότητα κάθε φάσης συντονίζεται με τις υπόλοιπες, ώστε να μην υπάρχουν στην ροή σταματήματα / μποτιλιαρίσματα / στενώσεις, τα λεγόμενα bottle necks.
Αν έγινα κατανοητός έως εδώ, υπέροχα, αν όχι, .........................
Παράδειγμα. Εχουμε ένα φούρνο, που παράγει ........τυρόπιτες.
Εχουμε ένα mixer, όπου με την προσθήκη αλευριού, μαγιάς, νερού, παράγεται το ζυμάρι,
+ μία μηχανή που φτιάχνει φύλλο, δηλαδή βάζουμε το ζυμάρι, και το πλαταίνει σε φύλλο,
+ μία που κόβει το φύλλο σε στρογγυλά
+ μία που διπλώνει τα στρογγυλά σε μισοφέγγαρα,
+ ενα mixer για την γέμιση τυριού, μια και βάζουμε 3 ειδών τυριά, φέτα, παρμεζάνα, ανθότυρο, και λίγο βουτυρο,
+ δοσομετρικό για το γέμισμα του τυριού στα στρογγυλά πριν τα διπλώσει η μηχανή σε μισοφέγγαρα
+τον φούρνο.
Αν το πρώτο mixer, χωράει ζυμάρι για 100 τυρόπιτες, πχ 300 γραμ. η τυρόπιτα, επί 100 ----> 30.000 γραμ.---> 30 κιλά, και απαιτούνται 10 λεπτά ανάμειξης, σε 10 λεπτά θα έχουμε θεωρητικά, ζυμάρι 100 τυροπιτών, που θα πρέπει να το κόψουμε σε στρογγυλά, αλλά η κοπτική, έχει πλάκα που κόβει 50 στρογγυλά, πλάτος 5 επί μήκος 10, άρα θα χρειαστεί δύο φάσεις, των 2 λεπτών εκάστη.
Η γέμιση, απαιτεί μίξη 5 λεπτών, και το γέμισμα ανά 50, 3 λεπτά, άρα, για όλες, 6 λεπτά. Η μίξη, γίνεται παράλληλα με την ζύμωση, αρα ο χρόνος της δεν μας καθυστερεί.
Ο φούρνος μας, χωράει 4 ταψιά ( λαμαρίνες ), με 30 τυρόπιτες ο καθένας , δηλαδή 120 σύνολο. Και εμείς παράγουμε 100 ανα διαδικασία.
Αλλά, οι τυρόπιτες, θέλουν ψήσιμο για 45 λεπτά τουλάχιστον. Για να ψηθεί καλά το ζυμάρι των 300 γραμ. Αρα, ?
Εχουμε bottle neck, μια και η παραγωγή μέχρι τον φούρνο απαιτεί 10 + 2 + 2 + 3 + 3 = 20 λεπτά, ενώ ο φούρνος 45+.
Αρα, συνέχεια της ροής, δεν είναι δυνατή. Απαιτείται αναθεώρηση των χρόνων, χωρητικότητας μηχανημάτων,
μια και ο φούρνος υπολειτουργεί, με 100 αντί 120, και τα υπόλοιπα μηχανήματα, παραμένουν νεκρά για κάποιο διάστημα.
Οι λύσεις ? Πολλές
Τέλος Β' μέρους.